Otyłość
Otyłość to nie tylko defekt urody. To schorzenie zakwalifikowane zgodnie z numerem międzynarodowej klasyfikacji chorób ICD 10 jako E66. Kiedy jesteśmy już na pewno chorzy?
Do rozpoznania i określenia stopnia otyłości służy BMI, czyli wskaźnik masy ciała. Aby go obliczyć, można skorzystać z licznych darmowych internetowych kalkulatorów (pomoc dr Google w tym zakresie będzie jak najbardziej użyteczna) lub policzyć samemu. Wystarczy wiedzieć, że BMI to iloraz masy ciała wyrażonej w kilogramach i kwadratu wzrostu wyrażonego w metrach. Wynik powyżej 25 oznacza nadwagę, a powyżej 30 otyłość.
Dlaczego warto wspominać o tym temacie? Z dwóch powodów. Po pierwsze, osoby o BMI powyżej 30 są zdecydowanie bardziej narażone na szereg chorób. Dla przykładu są to cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, schorzenia kręgosłupa.
Po drugie, otyłość jest powszechna, dotyczy bardzo wielu z nas i ma charakter populacyjny. Kiedy dochodzi do otyłości i jak do niej nie dopuścić? Tkanka tłuszczowa odkłada się w naszych organizmach, kiedy nie zużywamy całej energii dostarczanej z pokarmem. Aby do otyłości nie dopuścić, mówiąc w skrócie, należy mniej jeść i więcej się ruszać. Najlepiej stosować oba te zalecenia. Osoby, które mają problem z dobrem odpowiedniej diety, powinny zasięgnąć porady dietetyka. Część osób z powodu uwarunkowań genetycznych ma skłonność do otyłości pomimo zachowania zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Wówczas należy udać się do Poradni Leczenia Otyłości.
lek. Sebastian Nowicki
wiceprezes Szpitala Powiatowego we Wrześni