Próchnica zębów
Nie zawsze pamiętamy, że warto mieć zdrowe zęby. A schorzenia przewodu pokarmowego często rozpoczynają się już w jamie ustnej. Stan zębów decyduje o wielu dolegliwościach przewodu pokarmowego, a także bólach głowy.
Próchnica zębów jest chorobą społeczną. W Polsce występuje u około 90% dzieci i młodzieży. Jest to bakteryjna choroba zakaźna. Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za powstawanie próchnicy zębów są paciorkowce. Przyczyniają się one do powstawania kwasów – produktów przemiany cukrów. Zakwaszone środowisko sprzyja demineralizacji szkliwa.
Bakterie uczestniczą w tworzeniu płytki nazębnej, która przyczynia się do rozwoju próchnicy. Znaczenie mają tu dodatkowo predyspozycje osobnicze, niektóre choroby, nieprawidłowe żywienie (niedobór wapnia, fosforu, witamin i niektórych mikroelementów).
Także czynniki miejscowe – niedostateczna higiena jamy ustnej i cukry – współuczestniczą w tworzeniu próchnicy. Należy pamiętać, że cukry rafinowane sztucznie dodawane do pokarmów mają duże znaczenie w rozwoju próchnicy. Ale nawet wysokie spożycie cukrów przy podatnych na próchnicę zębach nie musi do niej prowadzić – warunkiem jest jednak ich dokładne i częste oczyszczanie z pozostałości pokarmowych.
Dostarczanie wapnia i fluoru w okresie płodowym oraz w okresie wzrostu ma bardzo duży wpływ na podatność na próchnicę w dorosłym życiu. Chorobą tą można zarazić swoje dziecko, bakterie mogą zostać przekazane noworodkowi przez pocałunki. Do zakażenia dochodzi także często przez smoczek – gdy matka „oczyszcza” go we własnych ustach przed podaniem dziecku. Dlatego w okresie ciąży bardzo ważne jest zachowanie właściwej higieny jamy ustnej, w trakcie jej trwania co najmniej dwa razy należy skontrolować stan zdrowia zębów u stomatologa.
lek. med. Krystyna Dudzińska
z-ca dyrektora ds. medycznych
Szpitala Powiatowego